Ortofoto 2020 i mapproxy-hr

Državna geodetska uprava donijela je Odluku o stavljanju u službenu uporabu 5415 listova digitalne ortofotokarte u mjerilu 1:5000 (DOF5), za 50% područja Republike Hrvatske (zapadni dio). Digitalne ortofotokarte izrađene su na temelju aerofotogrametrijskog snimanja iz 2020. godine u projekcijskom referentnom sustavu HTRS96/TM.

DGU DOF 2020 odnedavno je automatski dostupan u kombinaciji sa DGU DOF 2019 kao kombinirani sloj u iD Editoru, kao i u JOSM-u i drugima, pod istim uvjetima kao i dosadašnji DGU slojevi.

Ukoliko ga pak trebate negdje dodati ručno, ovo su podaci:

wms:https://geoportal.dgu.hr/services/inspire/orthophoto_2019_2020/ows?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.3.0&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=OI.OrthoimageCoverage&STYLES=&CRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Ukoliko želite lokalni cache podatka za brži pristup iz JOSM-a i drugih TMS aplikacija, i koristite neki od podržanih OS-ova, možete instalirati mapproxy-hr. Isti omogućava i pregledniju kartu bez watermarka, nakon što se registrirate na https://geoportal.dgu.hr/ i dobijete vjerodajnicu.

Sretno kartiranje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *