Aktivnosti OpenStreetMap zajednice

Iako se po broju članaka na ovoj stranici to ne bi moglo reći, OpenStreetMap zajednica je aktivna i vitalna.

Od početka godine dovršeno je unošenje podataka o lancu trgovina Prehrana i pekarni Klara. Ovim putem se OSM zajednica želi zahvaliti Zagrebačkim pekarnama Klara d.d. na ustupanju podataka o lokacijama i radnim vremenima prodajnih mjesta. Zahvaljujući dobivenim podacima, za gotovo 100 prodajnih mjesta  napravljen je unos u bazu ili su im osvježeni atributi. Većina prodajnih mjesta nalazi se u Zagrebu i okolici. Nastavak suradnje s Zagrebačkim pekarnama Klara prenio se na lanac trgovina tvrtke Mlin i pekare d.o.o. (MiP) iz Siska. Trenutno imamo na raspolaganju lokacije prodajnih mjesta ali ne i radna vremena. Ona bi se trebala mijenjati u ovom periodu pa kada se definiraju pokrenut će sustavno ucrtavanje ili nadopunjavanje podataka za više od 250 prodajnih mjesta iz mreže MiP-a.

Render OSM podataka koji pokazuje planinarske rute u Samoborskom gorju.

Render OSM podataka koji pokazuje planinarske rute u Samoborskom gorju. © OpenStreetMap, © Waymarked:Trails

Paralelno s unosom prodajnih mjesta, volonteri OSM zajednice započeli su ucrtavanje ili definiranje relacija za mrežu planinarskih putova iz Registra planinarski putova Hrvatskog planinarskog saveza. Pregled ucrtanih putova možete dobiti na Waymarked Trails: Hiking. Trenutno su najdetaljnije ucrtani planinarski putovi na području Zagreba (Medvednica), Samoborskog gorja, NP Sjeverni Velebit, Psunja, Papuka i Krndije. Nažalost, zbog nepostojanja gpx tragova za sve putove, ucrtano je velika većina ali ne i sve rute. Ako planinarite na prostorima gore spomenutih planina i gorja sada se možete lakše orijentirati i uputiti u istraživanje rutom kojom možda niste prvotno mislili hodati. Hrvatski planinarski savez u Registru ima više od 1000 putova tako da će ucrtavanje svih ruta potrajati.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u nekom od ovih projekata slobodno nam se obratite putem ove stranice ili na Facebook grupe. Rado ćemo Vam pružiti pomoć i upute kako sudjelovati i kvalitetno kartirati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *