Bilješke na karti

Bilješke ili OSM Notes su sastavni dio OpenStreetMap.org stranice koji omogućava označavanje određenih informacija na karti. Služe kao pomoć pri uređivanju sadržaja na karti kojom i ne registrirani i registrirani korisnici mogu na brzinu nešto označiti na karti. Omogućavaju dvosmjernu komunikaciju kojom je moguće prijaviti nešto, ali i komentirati kreiranu bilješku sa zahtjevom da se detaljnije objašnjenje.

Mnogi od nas koriste ovu opciju kad nisu za svojim računalom, ili su negdje u pokretu koristeći neku od aplikacija na mobilnim uređajima koji omogućuju opcije kreiranja bilješki.

Kod kreiranja bilješki nemojte unositi nepotrebne i privatne informacije, npr, “Ovdje živim ja”, “Markova kuća”, “Ovdje sam bio u subotu”, … i slične jer njima nije mjesto na karti. Nemojte kopirati sadržaj sa druge karte, nego koristite svoje znanje o tom području.

Informacije koje su dobrodošle su točke interesa poznate kao POI(point of interest), to može biti dućan, pošta, škola, ambulanta, apoteka, oznaka kućnog broja,… informacije o krivim oznakama, greškama, promjenama na karti, nedostajućim cestama i stazama, i svim ostalim interesantnim stvarima.

U nastavku je opis kako dodati bilješku preko stranice.

Na desnom kraju ekrana odaberite opciju “Add a note to the map”(Dodaj bilješku na kartu, ovisno o jeziku koji koristite).

osm-note-1

Pomaknite plavu oznaku na pravu poziciju na karti te opišete situaciju što preciznije i potpunije tako da netko može ne temelju vaših informacija točno ucrtati promjene.

osm-note-2

Proces se završava potvrdom na “Add note”(Dodaj bilješku), vaša bilješka vidljiva je svima na OpenStreetMap.org stranici, te je moguće ostavljati komentare. U slučaju da ste bilješku kreirali kao registrirani korisnik svaki komentar ili obavijest o rješavanju bilješke će stići na vašu e-mail adresu.

osm-note-3
Ako želite pogledati sve bilješke na karti morate uključiti njihov sloj u izborniku. Odabirom opcije “OSM Notes”(Bilješke karte) prikazat će se sve neriješene bilješke crvene boje i nedavno riješene bilješke zelene boje, starije riješene bilješke nisu vidljive na karti.

osm-note-4

Sad je na vama red, na OpenStreetMap.org pogledajte svoje susjedstvo ili područje koje poznajete te provjerite nedostaju li neke informacije ili je nešto krivo označeno, pomoću bilješke možete pomoći i označiti što je točno problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *